Instagram

Yksi asia, josta ei jostain syystä hirveästi puhuta kriittisesti, on instagram ja sen käyttäjät.

Instagramin perusideahan on varsin kaunis, tavallaan saadaan ikkuna jonkun toisen elämään, ja voidaan nähdä mitä hänelle noin päällisinpuolin kuuluu, ja onko hän muuttunut viime tapaamisenne jälkeen jne. Tykkäämisellä osoitat suosiotasi, ja voit kommentoida myös jotain halutessassi.

Nyt kun kuitenkin tarkastellaan lähemmin yksittäistä instagramin käyttäjää, voi siellä huomata monenlaisia asioita. Ensinnäkin peruskysymys: Mitä ihminen haluaa laittaessaan Instagramiin kuvia? Onko kyse vain siitä, että haluat näyttää hiukan maailmaasi. Vai onko se sinulle vain mahdollisuus loistaa muiden silmissä? Laitatko kuvan instagramiin ajatellen, eihelvetti mä näytän hyvältä, kyllä tulee tykkäyksiä. Noniin eli yksiasia. Totuuden vääristely. Monelle on varmaankin tuttua se miten otetaan miljoona kuvaa juuri sen täydellisen ilmeen ja kuvakulman löytämiseksi. Ei siinä mitään pahaa ole, että halutaan näyttää mahdollsimman hyvältä julkisessa mediassa. Mutta onko tarkoituksesi vakuuttaa muille kuinka hyvännäköinen olet? Yritätkö todistaa maailmalle, että helvetti minä olen komea! Kun laitat instaan kuvan on se vähän kuin huutaisi -Hei minä olen täällä helvetin hyvännäköisenä, katsokaa tänne! Se miten yrität todistaa hyvännökäisyyttäsi on jopa hiukan narsistista. Täydellinen kuva, johon tulee paljon tykkäyksiä ja kommentoja. Tietenkin se pönkittää egoa. Mitä se kertoo ihmisen sisäisestä kauneudesta, kun instaan ilmestyy se täydellinen otos sinusta, jossa olet niin luonnollinen ja niin hyvännäköinen. Valitettavasti sen näkee usein ihmisen naamalta miten hän itse on hyvin paljonkin tietoinen omasta täydellisyydestään. Se näkyy poseerauksina, taiteellisina katseina ja malli-ilmeinä.

Useat ovat tajunneetkin tämän miten nämä täydelliset kuvat kertovat ihmisen sielun maailmasta hyvinkin paljon. Itsetyytyväisyyttä, huomionhakemista omalla ulkonäöllä ja persoonalla. Nämä, jotka ovat tämän keksineet, ovat kehittäneet nerokkaan vastaratkaisun tilanteelle. He ottavat tahallaan sellaisia kuvia, jotka näyttävät ehkä hiukan oudoilta, tai niissä ainakin näkyy sellaisia asioita, kun epätäydellisyys=kaikki ei ole aina täysin symmetristä, ja asennot eivät ole täydellisen hiottuja. esim. toinen käsi saattaa näyttää laihalta ja pidemmältä kuin toinen jne. En tiedä mitä sekin kertoo, että yritetään tahallaan ottaa ns "epätäydellisiä" kuvia, todistaakseen sitä ettei yritä todistaa oman ulkonäkönsä täydellisyyttä. Mutta tämä on kyllä paljon lähempänä aitoutta, kun pyrkiminen täydelliseltä näyttämiseen instassa. Tästä päädymme helposti kierteeseen, jossa ajattelemme kaikkien olevan vain huomionhakusia itsensä mainostajia, ja meiltä unohtuu ne aidot kauniit ja komeat kuvat, joita myös instassa on.

Mutta päällisinpuolin instagram kuitenkin on oman persoonan markkinoimista muille ihmisille, ja ensin pyritään täydellisyyteen ajatellen, että se on totta ja saa sinut näyttämään hyvältä ja sitten pyritään epätäydellisyyteen ajatellen, että se saa sinut näyttämään hyvältä, tai ainakin sellaiselta, joka ei yritä hakea mitään täydellisyys arvosanaa ulkonäöllään.

Onko se sitten niin väärin, että kaunistellaan vähän todellisuutta, jotta muut ajattelisivat sinusta jotain korkealentoisempaa? Siihen en osaa vastata.

Instagramissa jaat kuvia. Eli jaat maailmasi. Kuvista näkee, että sinulla on tyyliä, kavereita, taiteellisuutta, ulkonäköä ja elämäsi, oli se sitten välillä surullista, välillä järkyttävän onnellista aikaa, näyttää aina hyvältä. On se hienoa, että kaikilta löytyy nykyään näitä asioita!

Surkuhupaisaa on, että kuulun enemmän tai vähemmän miljoonien muiden lailla tähän mahdollismman hyvältä näyttävään instagram maailmaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lenkkisauna

Joulu- Tammikuun irtonaiset/keskeneräiset lauseet, sanat, ja ajatukset

Philip Pullman, Vedenpaisumus, Lyran kirjat - Kirja-arvostelu